• Ring oss: 033 - 720 14 20
Fri frakt vid 3000:- inom Sverige / Snabb leverans från svenskt lager i Borås

Att tänka på inför valet av elgolfvagn.

|15/01, 2024

Att tänka på inför valet av elgolfvagn.

Varför en El-golfvagn, hur väljer jag? (Batteri, DHC, fjärrkontroll m.m.)
Klika på rödmarkerad text för att se olika exempel.

Här är lite information för att göra valet enklare att välja elgolfvagn.
Du ska givetvis välja elgolfvagn efter dina behov och hur mycket hjälp du behöver för att göra golfrundan så bekväm som möjligt efter dina förutsättningar  .

Vilken typ av batteri väljer jag?
Litiumbatterier och gelbatterier är två olika typer av uppladdningsbara batterier som används i en mängd olika applikationer. Litiumbatterier är kända för sin höga energitäthet, vilket innebär att de kan lagra mer energi per enhet vikt eller volym än gelbatterier. Litiumbatterier är också kända för att ha en hög laddningshastighet och en låg självurladdning Litiumbatterier är och tar upp mindre utrymme än gelbatterier. Litiumbatterier på elgolfvagnar väger 1,5-3 kg och klarar ofta 36 hål, gelbatteri väger ca.10-13 kg och klara 18-27 hål. Livslängden på litiumbatterier är ofta ca 3 gånger längre än för motsvarande gelbatteriGelbattriet kräver mer arbete, måste underhållsladdas minst en gång per månad under längre uppehåll i spelandet, ska laddas direkt efter användning för att Behålla effekten i batteriet.
Se exempel:
Litiumbatteri ca. 2 kg ca 36 hål
Gelbatteri ca 12 kg ca 18 hål

                      

De enklaste elgolfvagnarna har en motor som driver den framåt och ett reglage där du styr hastigheten. Det finns inget mer än föraren av golfvagnen som bromsar nedför backar. Det finns ofta med USB-uttag för anslutning av telefon eller GPS, det finns också vagnar med inbyggd GPS.
Motocaddy S1 Standard
X2E Litium
X2E Gel
Motocaddy M5 GPS Standard

DHC (Down Hill Control) Fördelen är att din golfvagn går ungefär i samma hastighet uppför som nedför backar. Motorn eller motorerna håller en ganska jämn hastighet oavsett om det är plant, uppför eller nedför. DHC kallas också för ”motorbroms” eller ”broms”. Det är ett bra sätt att kunna lägga mer kraft på golfspelet. Förutom elgolfvagnarna nedan så finns DHC som tillval på flera av Motocaddy elgolfvagnar.
Trolem T.Enox
Trolem T.Carma

Fjärrstyrd golfvagn har två motorer och kan styras med en fjärrkontroll. Kan köras framåt, bakåt och kan svängas åt både vänster och höger. Dessa vagnar kan stoppas och startas med fjärrkontrollen bara batteriet är anslutet på vagnen. De har också DHC. Detta är den typ av golfvagn som gör att du kan koncentrera dig nästan till 100% på spelet.


Trolem T.Lög

H&F X4R Litium
H&F X4R Gel
  H&F ElCaddy
Motocaddy M7 Remote GPS


Motocaddy M7 Remote


De flesta elgolfvagnar har olika tillbehör som ex. scorekortshållare, paraplyhållare, drickahållare, hållare för mobiltelefon eller GPS och olika former av väskor för saker du vill ha med under golfspelet. De flesta vagnar har en knapp som gör att de går ca 10,20 eller 30 meter utan förare oavsett om de har fjärrkontroll eller inte. De flesta elgolfvagnar har en funktion som gör att du kan köra den som en push vagn om batteriet tar slut eller något annat händer med vagnen.